Translate

tisdag 29 november 2016

Föreningens ekonomi

Hej.
Den 8/11 så hade vi en genomgång av 2017 år budget tillsammans med BoNea. Ekonomin ser bra ut men vi tog med oss några punkter som vi behövde behandla på vårt styrelsemöte den 22/11.
 1. Om vi ska flytta över pengar från sparkontot i SEB till SBAB kontot.
 2. En eventuell höjning av avgifterna för att möta inflationen och eventuella räntehöjningar.
 3. Om vi ska låta BoNea förhandla vid omläggning av föreningens lån.
På styrelsemötet togs det beslut att flytta över en summa till SBAB kontot där vi får 0,5% ränta. SEB konto ger i dagsläget 0% ränta. Detta innebär att vi under hösten har flyttat 2,2 mkr från SEB till SBAB kontot.
Vi besluta även att en höjning av avgifterna kommer att ske med 2% från och med den 1/1-2017.
Gällande om BoNea ska ta över förhandlingarna av omläggningar av lån så diskutera vi endast för och nackdelar med att låta BoNea hantera kommande omläggningar. Då nästa omläggning av lån först kommer att ske i mars 2018 valde vi att avvakta med ett beslut.
Styrelsen syn på kommande omläggning är att vi i samband med omläggningen av lånet gör en större amortering samt ser till så att amortering ingår i lånet. 

Mvh
Styrelsen

4 kommentarer:

 1. Varför väljer styrelsen att flytta över till SBAB trots att räntan är högre?

  Vad gör ni med övriga lån?

  Är det bra ur ett förhandlingsperspektiv att ha konton i flera banker?

  Varför göra en 2% ökning om ekonomin är bra och vi har 0%ig ränta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Tyvärr har du missförstått styrelsen information. Vi har flytta pengar från sparkontot i SEB till SBAB eftersom räntan på SEB konto är 0% och SBAB erbjuder 0,5%.
   Föreningens lån är uppdelade på 4 lån med fast ränta. Ett lån löper ut i mars-18 och förhoppningsvis så är ränteläget då lika lågt som det är nu. Detta skulle kunna innebära att vi kommer få en betydligt lägre ränta men det kan tyvärr vara så att bolåneräntorna stigit och då kanske räntan blir oförändrad eller i värsta fall blir den högre. Räntan på lånet som löper ut mars-18 ligger idag på 2,95%. övriga lån löper ut mars-21 (1,49%), jan-22 (1,61%) samt jan-25 (1,93%).
   Föreningen har idag två långivare SBAB och Sparbanken Skåne och vi har två lån hos respektive långivare. Vid en omförhandling av lånen så förhandlar vi med flera banker för att säkerställa att vi får en så lågränta som möjligt.
   Styrelsen valde att höja avgiften med 2% eftersom kostnaderna för driften stigit och för att skapa en god likviditet för föreningen för att på så vis lägga en god bas för framtida amorteringar och renoveringar. Vid vårt möte med BoNea så blev vi rekommenderade att höja avgifterna för om räntan skulle stiga med 0,5% så innebär det att vi skulle behöva höja avgifterna med 7,3% för att bibehålla samma kassaflöde som vi har idag. Sittande styrelse tycker att det är bättre att göra mindre justeringar årligen än att göra en kraftig ökning av avgifterna vid ett tillfälle.
   Hoppas du fått svar på dina frågor och vi ber om ursäkt för det sena svaret.

   Mvh
   Styrelsen

   Radera
 2. Vad har styrelsen idag för amorteringstakt? Vad kommer den att bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom föreningens lån är bundna med fast ränta och att det inte var in förhandlat att amortering skulle ingå så innebär det att idag amorterar vi inget på bolånen. Sittande styrelse har försökt med hjälp av BoNea förhandla med bankerna för att få till en amortering. Bankerna var tyvärr inte villiga att låta oss amortera på befintliga lån.
   Sittande styrelsens uppfattning är att vid omförhandlingen av lånet som löper ut mars-18 göra en större amortering samt se till så att en årlig amortering ingår i det nya lånet.
   Vid vårt möte med BoNea så uppskattade de att vi borde kunna klara av en amortering på
   ca 400000-500000 kr per år så som föreningens ekonomi ser ut idag.

   Mvh
   Styrelsen

   Radera