Translate

måndag 19 oktober 2009

Dålig lukt och ventilation

Vi har fått höra att vissa av er har problem med att det luktar illa ur avlopp i badrummet. Det kan vara något fel men det är också möjligt att få dålig lukt om man inte hanterar ventilationen på rätt sätt.

Den hustyp vi har är väldigt tät eftersom vi den har cellplast som utsida. Ventilationssystemet består av två delar: från och till-luft. Från-luften sköts av luftventil i badrum/toalett samt fläkten i köket. Dessa ventiler suger ut luft med hjälp av fläkt på taket. Till-luft sköts genom alla de lufthål som finns i fönsterkarmarna. Dessa lufthål kan vara öppna / halvöppna eller helt stängda.

Ventilationssystem funkar som det skall om alla lufthål är öppna och det blir då en bra luftgenomströmning. Om man däremot stänger till för många lufthål vid fönsterkarmarna blir det undertryck (luft sugs ut men det kommer inte in tillräckligt). Då kan det bli baksug och luft sugs upp från avlopp och toalettkrök vilket kan göra att det luktar illa.

Ett sätt att kolla om det är baksug är att kolla om det är vind-drag genom brevlåde-inkastet. Öppna brevinkastet och lyssna samt sätt handen för. Är det baksug känner man hur det riktigt strömmar in luft och det borde nästa höras när man öppnar och stänger inkastet.

Om det inte är baksug eller uttorkat vattenlås så kontakta gärna styrelsen för vidare åtgärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar